27.09.16

CIMULACT - drugi krug savjetovanja s građanima i različitim dionicima o Obzoru 2020.

Cilj projekta CIMULACT je povećati značaj i vjerodostojnost europskih istraživanja i inovacija iz programa Obzor 2020. te na nacionalnim razinama pozvati i uključiti građane i druge dionike na suradnju u planiranju istraživanja temeljenih na stvarnim i provjerenim društvenim potrebama i viziji. Projekt se provodi u 30 europskih zemalja, a ODRAZ je koordinator aktivnosti u Hrvatskoj.

Proces je započeo krajem 2015. godine nacionalnim radionicama na kojima je sudjelovalo 1.088 građana iz 30 europskih zemalja, tijekom kojih je razvijeno ukupno 180 vizija poželjne budućnosti iz perspektive građana.

Analizom vizija građana prepoznato je 26 društvenih potreba, svrstanih u 12 područja. Stotinjak sudionika  (30 građana, 30 stručnjaka te 35 istraživača CIMULACT-a) iz 30 zemalja, radilo je zajedno tijekom dvodnevne radionice na izradi scenarija za moguće programe istraživanja. Ukupno su kreirana 48 scenarija, po četiri za svako od 12 područja društvenih potreba.

Upravo je u tijeku drugi krug nacionalnih konzultacija u svakoj od 30 zemalja, na kojima sudjeluje 15 građana, 15 donositelja odluka i pet stručnjaka.Tijekom jednodnevnih radionica, u svakoj od zemalja sudionici dalje razrađuju pet scenarija programa istraživanja.

Hrvatska radionica je održana 23. rujna 2016. u Zagrebu. Ponosni smo na zainteresiranost i angažman sudionika iz različitih dijelova Hrvatske i iz različitih sektora.

Radili su na tri od 12 prepoznatih društvenih potreba te pet mogućih smjerova i programa istraživanja:

Jedinstvo i kohezija

  • Razvoj putem jačanja lokalnih zajednica
  • Izgradnja zajednice temeljem dokaza
  • Svijest i sudjelovanje građana
  • Podaci za sve - dijeliti moć podataka
  • Osnaženi građani

Cjeloživotni procesi

  • Tu, tamo i svugdje - veze lokalnog i globalnog, stvarnog i virtualnog života.

U tijeku su i nacionalne on-line konzultacije u svim zemljama. Upitnik je preveden na sve jezike i postavljen na zajedničku platformu. Pristup upitniku je klikom na kartu Hrvatske na sljedećoj poveznici: http://consultation.cimulact.eu/SelectCountry.aspx

 
#OdraziSe