16.04.12

Okrugli stol o carpooling-u i dostavi roba u središtu grada

Pozivamo vas na treći u nizu okruglih stolova u prostoru ZgForuma u Gajevoj 27. Okrugli stol će se održati u utorak, 17.travnja s početkom u 18:00 sati, a na dnevnom redu su iznimno aktualna tema carpooling ili zajednička vožnja osobnim vozilima te dostava roba u središtu grada.

Zajednička vožnja (carpooling) predstavlja zanimljiv i aktualan način za postizanje niza pozitivnih učinaka na odvijanje prometa u gradskoj sredini. Brojni su primjeri sustava carpooling u Europi, od kojih su posebno značajni primjeri iz Njemačke, Belgije, Francuske, Italije, Velike Britanije i Nizozemske. Za povećanje korištenja zajedničkih vožnji potrebno je potaknuti aktivnosti za uklanjanje eventualnih prepreka i dopunu zakonske regulative.

Dostava roba u gradovima, posebno u njihovim središnjim dijelovima jedan je od elemenata koji značajno utječu na kvalitetu života građana i na razinu zagušenja prometa. Mjerama regulacije dostave roba u odabranim gradskim zonama nastoji se smanjiti broj dostavnih vozila u određenim vremenskim razdobljima, ili preusmjeriti promet teretnih vozila u manje opterećene gradske prometnice.

Do danas je razvijeno više različitih pristupa i mjera regulacije dostave roba, koje se koriste u većem brojueuropskih gradova. Učinkovitost takvih sustava dokazana je smanjenjem broja vozila, količine ispušnih plinova i razine buke u odnosu na početno stanje, bez utjecaja na razinu kvalitete distribucije

Tako će panelisti ovog okruglog stola govoriti o ključnim elementima za razvoj sustava carpooling-a te o slici sadašnjeg stanja dostavnog prometa u Zagrebu kao i mogućim primjenama boljih rješenja regulacije dostave na području središta grada.

Program događanja

 
ODRAZOVE vijesti