23.08.17

[CIMULACT] Projekt koji naglašava vizije građana

Partneri projekta Cimulact nedavno su se susreli u Valletta Campusu Sveučilišta u Malti kako bi razgovarali o budućim utjecajima vizija građana. Od listopada 2015. do veljače 2016. održane su radionice u 30 zemalja sudionica, u kojima je sudjelovalo 1.500 ljudi. U rezultatima je predstavljeno 170 vizija koje su kasnije obrađene i grupirane.

Održani su razni susreti, uključujući dodatnu radionicu u svakoj zemlji i paneuropsku konferenciju na kojoj su sudjelovali stručnjaci i službenici programa Europske komisije.

Na temelju pitanja koja su sudionici pokrenuli, 23 istraživačke teme i 40 političkih preporuka proizašle su iz ovog procesa. To se odrazilo na očekivanja, želje i brige građana za budućnost Europe.

23 teme bave se različitim izazovima s kojima se suočavaju europski građani u svakodnevnom životu i navode kako se ti izazovi mogu riješiti. To uključuje, na primjer, kako osigurati jednake i holističke zdravstvene usluge svim građanima; kako obrazovanje može biti platforma za društvenu inovaciju i lokalni razvoj i kako postići pametniju potrošnju.

Projekt se temelji na pretpostavci da otvorena znanost ne znači samo dostupnost znanosti ljudima, nego i uključivanje ljudi u postavljanju smjera za istraživanje i znanost.

Tijekom sastanka na Malti sudionici su također razgovarali o načinima povećanja sudjelovanja građana kao izvora informacija za istraživanje, o redovitom traženju povratnih informacija građana o projektima i povećanju participativnih praksi.

Profesorica Sandra Dingli s Edward de Bono Instituta Sveučilišta u Malti, koja je bila domaćin sastanka, izjavila je: "Zanimljivo je da su tri buduće vizije koje su generirane i prioritirane od strane malteških građana uvelike utjecale na neke od velikih izazova Europske komisije, posebice na one koje se odnose na okoliš, zdravlje i blagostanje."

Financiran od strane Europske komisije i koordiniran od strane danske Zaklade za tehnologiju iz Kopenhagena, Danska, projekt ima za cilj premostiti jaz između građana i kreatora politike.

*Više o projektu pročitajte OVDJE.

Izvor: horizon2020projects.com

 
Obzor 2020.