04.09.17

Zaštita prava osoba s invaliditetom treba biti dio svake humanitarne intervencije

Tijekom Konferencije država članica održane u lipnju u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, istaknuta je potreba integriranja zaštite prava osoba s invaliditetom u humanitarne intervencije.

Prava osoba s invaliditetom trebaju biti uključena u Globalni sporazum o izbjeglicama i Globalni sporazum o migracijama, dva međuvladina sporazuma o međunarodnom odgovoru na izbjeglice i migracije, predloženo je tijekom Konferencije država stranaka na Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom (CRPD), gdje je jedan od domaćina bio Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO).

Jedan od glavnih zaključaka donesenih na događaju održanog u lipnju u sjedištu  Ujedinjenih naroda u New Yorku bio je da je potrebno da se sve humanitarne intervencije temelje na pristupu ljudskim pravima za osobe s invaliditetom, kako je predviđeno Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom (UNCRPD).

Također je rečeno da bi svi podaci trebali biti razvrstani tako da uključuju invaliditet i da treba osigurati da osobe s invaliditetom sudjeluju u planiranju, provedbi i nadzoru humanitarnog djelovanja. Posebnu pozornost treba posvetiti višestrukoj diskriminaciji kojom su obuhvaćene žene, djeca i osobe s psihosocijalnim teškoćama. Ulaganja bi trebala biti usmjerena na lokalne sustave, usluge, vladu i organizacije koje predstavljaju osobe s invaliditetom.

EGSO je bio sudomaćin događaja zajedno s Europskim forumom za osobe s invaliditetom (EDF), Europskom unijom, UN-ovim uredom Visokog povjerenika za ljudska prava, Agencijom za izbjeglice UN-a, Unicef-om, Međunarodnim savezom za osobe s invaliditetom, Handicap International i Inclusion International.

Prvi je put da je delegacija EGSO-a - kojeg su zastupali Irena Petraitienė, Madi Sharma i Ioannis Vardakastanis - sudjelovala na ovogodišnjem događaju koji se održava svake godine od 2007. godine, pružajući državama strankama Konvencije priliku za sastanak i raspravu o temama vezanim uz provedbu Konvencije. G. Vardakastanis sudjelovao je kao govornik na Forumu civilnog društva 12. lipnja 2017. godine i na strani događaja Transformiranje života: resursi pristupačnosti za ljudska prava u akciji, zajedno s domaćinom Europskom komisijom i EDF-om.

Izvor: eesc.europa.eu

 
Novosti iz EGSO-a