04.10.17

Važnost uloge sela i malih gradova u razvoju ruralne Europe

Na sjednici održanoj u Bruxellesu 3. listopada 2017. Stručna skupina za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša (NAT) Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO/EESC) jednoglasno je prihvatila mišljenje "Sela i mali gradovi kao katalizatori ruralnog razvoja: izazovi i mogućnosti".

Stručnoj skupini koja ga je izradila, a posebno izvjestitelju Tomu Jonesu upućene su čestitke i priznanje na konciznom i jasnom opisu uvodnih stajališta, izazova i mogućnosti, a posebno na optimizmu koji je kroz zaključke i preporuke uspio unijeti u općenito mračnu sliku stanja i procesa u malim ruralnim zajednicama.

Sudionici 2. Hrvatskog ruralnog parlamenta imali su priliku susresti g. Jonesa i upoznati se s ovom temom u travnju 2017. u toplicama Sv. Martin na Muri. U mnogim su zemljama EU-a, uključujući našu, male ruralne zajednice suočene sa sličnim problemima koji, promatraju li se izdvojeno, izgledaju nerješivi. Ohrabrujuće je što su prisutne predstavnice Europske komisije pozdravile ovo mišljenje EGSO-a. Može se očekivati da će mišljenje biti poduprto i na predstojećem 3. Europskom ruralnom parlamentu.

Ispred ODRAZ-a u Bruxellesu je bila predsjednica Višnja Jelić Mück.

 
Novosti iz EGSO-a