20.02.17

Učenici iz Primorja u ime mladih iz Hrvatske izražavaju mišljenje o budućnosti Europe

Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a i članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), posjetila je 13. ožujka 2017. učenike Gimnazije Andrije Mohorovčića u Rijeci, kako bi ih pripremila za ovogodišnje događanje "Tvoja Europa, tvoje mišljenje" (YEYS). Troje učenika ove škole, odabrano je da predstavlja Hrvatsku na dvodnevnom događanju u Bruxellesu, gdje će sa svojim kolegama raspravljati o budućnosti Europe.

Lidija Pavić-Rogošić je 40-ak učenika riječke gimnazije upoznala s načinom odvijanja debate u Bruxellesu te ih obavijestila o aktivnostima EGSO-a i njegovoj ulozi predstavnika civilnog društva širom Europe. Zajedno s učenicima i jednim učiteljem, pripremila je odgovore na neka od ključnih pitanja koja se tiču današnje Europe:

  • koristi, postignuća i neuspjesi Europske unije;
  • izazovi i prilike s kojima se susreće Europska unija;
  • budućnost Europe iz perspektive mladih Europljana i njihovi planovi za njezino poboljšanje.

30. i 31. ožujka 2017., u prostorijama EGSO-a u Bruxellesu, učenici će imati priliku članovima EGSO-a iznijeti svoje preporuke za budućnost Europe. Na kraju dvodnevnog događanja, svi će učenici glasati za tri prijedloga za koja vjeruju da će najdjelotvornije mijenjati budućnost Europe.

YEYS je europska skupština mladih koja okuplja 33 škole iz Europske unije i zemalja kandidatkinja (Albanije, Turske, Crne Gore, Srbije i bivše jugoslavenske republike Makedonije). Gimnazija Andrije Mohorovčića iz Rijeke jedna je od 33 škole odabrane među više od 680 prijavljenih škola.

 
EGSOYEYS 2017