04.01.18

Učenici iz Čakovca u ime mladih iz Hrvatske izrazit će mišljenje o ulozi kulture u budućnosti Europe

Gimnazija Josipa Slavenskog u Čakovcu jedna je od 33 škole iz cijele Europe čiji će učenici u ožujku 2018. doći u Bruxelles i europskim institucijama predočiti što misle o ulozi kulture u budućnosti Europe. Osmišljavat će ideje, raspravljati i glasovati o tri prijedloga koje će europske institucije uzeti u obzir prilikom izrade politika. Škola je za sudjelovanje u toj inicijativi odabrana 6. prosinca 2017. u Bruxellesu uz pomoć elektroničkog programa za nasumičan odabir.

U inicijativi će sudjelovati po jedna škola iz svake države članice EU-a i pet zemalja kandidatkinja (Albanije, Crne Gore, bivše jugoslavenske republike Makedonije, Srbije i Turske).

Događanje pod nazivom "Tvoja Europa, tvoje mišljenje!" (YEYS) organizira Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), glas civilnog društva na europskoj razini. To je jedno od glavnih događanja Odbora posvećeno mladima.

Učenici srednjih škola izaći će iz poznatog okuženja svojih učionica i doći u Bruxelles 15. i 16. ožujka 2018. kako bi svoje stavove i ideje podijelili s drugima te zajedno radili na temi "Ujedinjeni u raznolikosti: udahnimo mladost u budućnost europske kulture".

Bavit će se pitanjima poput:

  • Što je europska kultura: je li to tek zbroj nacionalnih tradicija ili postoje zajedničke vrijednosti koje nas sve određuju kao Europljane?
  • Koja je uloga kulture i kulturne razmjene u životu učenika?
  • Što Europska unija može učiniti na području promicanja kulture (kinematografije, glazbe, plesa, književnosti, kazališta itd.) i bolje zaštite lokaliteta kulturne baštine?
  • Koju bi ulogu mogla imati kultura u gospodarskom preporodu europskih regija i gradova?
  • Na koji način taj preporod može otvoriti nove mogućnosti za mlade u smislu novih radnih mjesta?
  • Što EU i države članice mogu učiniti da olakšaju taj proces?

EGSO ovom inicijativom želi osigurati da se stajališta, iskustva i ideje mlađe generacije saslušaju u postupku izrade politika EU-a.

Izvor: https://ec.europa.eu

 
YEYS2018