18.10.18

U EGSO-u održana rasprava "Vanjske prijetnje i izazovi za EU"

U Europskom gospodarskom i socijalnom odboru (EGSO) je 17. listopada 2018. održana rasprava o temi "Vanjske prijetnje i izazovi za EU", uz sudjelovanje Federice Mogherini, visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednice EU.

U svom uvodnom izlaganju, Federica Mogherini je istakla važnost participativne diplomacije, u kojoj važnu ulogu imaju i nevladine organizacije, poslovni svijet, sindikati, akademska zajednica; što je kompleksniji svijet, potrebno je uključiti više dionika.

Neki od naglasaka izlaganja:

  • U vanjskoj politici naglasak je stavljen na društvo, a ne samo na vlade i sporazume. Važno je osigurati otpornost, sigurnost i stabilnost, održivi mir, ali i kultura i usredotočenost na mlade, naglasila je Mogherini.
  • Posebno je spomenula održivi razvoj, koji predstavlja ulaganje u našu budućnost. Činjenica je da vlade ne mogu same provesti Globalne ciljeve održivog razvoja UN-a; izolacija vlada nije rješenje za njihovo postizanje.
  • "U središtu vanjske politike EU-a su socijalna i gospodarska prava" istaknula je, imajući u vidu da je EU otok poštivanja ljudskih prava, demokracije, multilateralnosti i vladavine prava.
  • Posebnu ulogu u vanjskim poslovima zauzima kultura. Obnavljanjem kulturne baštine, obnavlja se i mjesto pripadnosti, liječe se rane od sukoba. To je ujedno i ekonomsko sredstvo, npr. potencijal za turizam.
  • "Mladi moraju biti dio procesa odlučivanja, moraju imati pristup obrazovanju i zapošljavanju," naglasila je.

44306266_2160101907356471_6235539571665272832_n

Govoreći o odnosima s različitim zemljama i regijama, posebno se osvrnula na Zapadni Balkan, za koji je rekla da je to područje budućnost EU. "S obzirom da su zemlje Zapadnog Balkana okružene zemljama članicama EU, ne možemo govoriti o proširenju, već reunifikaciji Unije." Taj je proces važan za osiguravanje mira, gospodarsku suradnju i prevladavanje povijesnih teškoća.

U raspravi su članovi EGSO-a istakli potrebu rješavanja i nalaženja zajedničkog odgovora za pitanje migracija.

Više informacija o ovoj temi pročitajte OVDJE.

 
Novosti iz EGSO-a