13.12.18

U Bruxellesu dodijeljene nagrade EGSO-a za razvoj civilnog društva

U Bruxellesu je 13. prosinca 2018. u prostoru Europskog gospodarskog i socijalnog odbora održana svečanost dodjele nagrada, koja se ove godine dodjeljuje deseti put, kako bi se nagradile konkretne inicijative i postignuća organizacija civilnog društva, kojima se daje znatan doprinos promicanju zajedničkih vrijednosti na kojima počiva europska kohezija i integracija. Na natječaj je pristiglo ukupno 150 prijava iz 27 zemalja, osam iz Hrvatske. Nagrade u ukupnoj vrijednosti od 50.000 eura dobilo je pet organizacija / projekata.

Tijekom proteklih godina globalna kretanja negativno su se odrazila na politički i društveni život u Europi te su stavila na kušnju europski projekt. U tom su kontekstu organizacije civilnog društva imale ključnu ulogu u skretanju pozornosti na potencijal europske kulturne baštine, jačajući time identitete i društva te promičući golem potencijal raznolikosti, koja predstavlja temelj europske povijesti.Fokus ove godine je bio na kulturi - promicanju europskih vrijednosti, europskog identiteta i europske kulturne baštine.

Pristiglo je ukupno 150 prijava iz 27 zemalja, osam iz Hrvatske.Nagrade u ukupnoj vrijednosti od 50.000 eura dobilo je pet organizacija / projekata.

Prva nagrada je dodijeljena mreži Okus Dunava - kruh povezuje (Njemačka), koja koristi temu kruha kao nematerijalne kulturne baštine koja ujedinjuje europske ljude u njihovoj raznolikosti.

Ostali dobitnici su:

  • Inicijativa SWANS (Njemačka), koja organizira seminare za razvoj karijere i leadership za studentice iz imigrantskih obitelji i žene iz drugih kultura, kako bi doprinijeli njihovom jačanju, s obzirom da su često diskriminirane.
  • Eko muzej socijalne zadruge Aria Nuova (Italija) je inicijativa koja pomaže pacijentima s mentalnim poteškoćama stjecanje novih uvida u svijet umjetnosti i kulture, time potvrđujući univerzalno pravo na kulturu.
  • Safe Passage - Siguran prolaz (UK) pomaže u otvaranju sigurnih i legalnih ruta za djecu izbjeglice do mjesta gdje mogu započeti novi život. Rade na jačanju javne podrške za djecu izbjeglice.
  • Festival kratkog filma Balkans Beyond Borders (Grčka) promovira europski identitet i suradnju ns Balkanu, koristeći umjetnost za prevladavanje razlika na području Balkana.
 
Novosti iz EGSO-a