Tvoja Europa, tvoje mišljenje

I ove se godine na dvodnevnom skupu u EGSO-u okupilo 84 srednjoškolaca te 30 nastavnika iz 28 zemalja članica Europske unije. Našu su zemlju predstavljali Mateo, Toni i Marko iz Đakova.

Događanje je otvorila Jane Morrice, potpredsjednica EGSO-a, uz nazočnost nekoliko članova koji su prethodno posjetili odabrane škole. Tema je bila EU i njena budućnost, što ona znači za mlade te koja je njihova vizija. Srednjoškolci iz Đakova su rekli "Europa je budućnost, a budućnost pripada nama." Svaka je zemlja rekla po jednu europsku vrijednost koja je važna za njih. Evo nekoliko: zajednički rad, sloboda, suverenitet, zajedništvo, različitost, prijateljstvo, suradnja, solidarnost, mogućnosti, razvoj, gledanje u budućnost, mobilnost, jednakost, tolerancija, povezivanje.

Drugi je dan konferenciju otvorio Henry Malosse, predsjednik EGSO-a, nakon čega su govorili Allan Pall, glavni tajnik Europskog foruma mladih i gđa Sophie von Hatzfeldt, aktivistica Democracy International. Svaka od 28 škola prezentirala je svoju "novu mladu ideju za demokratskiju budućnost Europe". Nakon toga, tijekom radionice po metodi otvorenog prostora, mladi su razgovarali o 10 tema važnih za njih, a koje su sami predložili.

O radu tih skupinama obavijestili druge sudionike te su za njih glasali prijedlozi za aktivno europsko građanstvo:

  1. Zaštita okoliša: ciljevi nakon 2020.
  2. Zapošljavanja mladih: ne možeš dobiti posao bez iskustva, ali ne možeš steći iskustvo bez posla
  3. Međunarodni prijenos obrazovnih kvalifikacija

Koliko pametnih mladih ljudi, užitak ih je bilo slušati. O njihovim će prijedlozima EGSO raspravljati tijekom sljedećih mjeseci.

 
EGSO