18.07.18

Sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-Crna Gora u Podogrici

U Podgorici je 17. srpnja 2018. održan sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora (ZSO), kojeg čine crnogorski predstavnici organiziranog civilnog društva (udruge poslodavaca, sindikati i ostale organizacije) te članovi Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). ZSO je uspostavljen u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore.

Odbor omogućava civilnom društvu praćenje napretka Crne Gore u procesu pregovaranja i davanje preporuka.Sastanak su otvorili supredsjedatelji Odbora s crnogorske i EU strane, Pavle Radovanović i Lidija Pavić-Rogošić, dok su o stanju u pristupnim pregovorima govorili Aivo Orav, šef Delegacije Europske unije u Crnoj Gori i Aleksandar Drljević, glavni pregovarač Crne Gore s EU.

Na sastanku se razmatrao napredak u poglavljima 2. Slobodno kretanje radnika i 19. Socijalna politika i zapošljavanje, kao i stanje civilnog društva u Crnoj Gori.Ocijenjeno je da je u interesu svih zajednički rad na održivim društveno-ekonomskim promjenama koje bi garantirale kvalitetan pristupni okvir i dale legitimitet daljim i zahtjevnijim fazama transformacije crnogorskog društva. Civilni sektor je, kako je istaknuto, značajan akter u usmjeravanju crnogorskog društva k europskim vrijednostima, kroz praćenje pregovora i aktivno sudjelovanje u tom procesu."Imajući u vidu značaj civilnog društva za proces pristupanja Crne Gore Uniji, potrebno je stalno raditi na unaprjeđenju direktnog dijaloga između Vlade i civilnog društva", naglasio je glavni pregovarač.

Podsjetio je da su predstavnici organizacija civilnog društva uključeni u radne grupe pregovaračkih poglavlja.Voditelj Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, ocijenio je da priključivanje EU nije samo stvar briselske birokracije i Vlade i njenih službenika, već nešto što može promijeniti živote ljudi u Crnoj Gori."Stavovi civilnog društva u procesu proširenja predstavljaju značajan doprinos samom procesu.", istaknuo je Orav.

Supredsjedateljica ZSO-a, Lidija Pavić-Rogošić, podsjetila je da je važno ukazati na ono što treba poboljšati i kroz naš Odbor čuje se glas organizacija civilnog društva.Crnogorski supredsjedatelj ZSO-a, Pavle Radovanović, istakao je da ZSO za svoje aktivnosti ima podršku EU i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora. "Gledajući realizaciju zaključaka koje smo usvajali na prethodnih deset sastanaka, možemo reći da imamo podršku crnogorskih institucija", rekao je Radovanović.Na kraju sastanka je usvojena zajednička deklaracija, koja će biti dostavljena relevantnim tijelima EU i Crne Gore.

 
EGSO