Sastanak na vrhu gospodarskih i socijalnih vijeća i sličnih institucija s područja Euro-mediterana

U Bruxellesu je od 30. studenog do 1. prosinca 2015. u organizaciji EGSO-a održan 20. po redu sastanak na vrhu gospodarskih i socijalnih vijeća i sličnih institucija s područja Euro-mediterana. Direktorica ODRAZ-a i članica EGSO-a moderirala je sesiju o perspektivi za regionalni dijalog. Sudjelovala je i u bilateralnim razgovorima EGSO-a s predstavnicima civilnog društva iz Izraela i Palestine. Ujedno, ovo je bila prilika za neformalne razgovore s kolegama iz ove velike i raznolike regije.

Cilj samita je promicanje većeg razumijevanja glavnih pitanja koja utječu na organizirano civilno društvo u toj regiji, rasprava o ulozi civilnog društva u odnosima s Europskom unijom te bolje međusobno razumijevanje o ekonomskoj i društvenoj stvarnosti.

Odnosi s regijom Euro-mediterana su jedan od prioriteta Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Aktivnosti pokrivaju širok raspon područja kao što su demokratske tranzicije, zapošljavanje mladih, održivi razvoj, mobilnost i imigracija, trgovina, obnovljivi izvori energije, razvoj poslovanja i dr.

Gospodarski i socijalni odbor radi na tim pitanjima od 1995. Sukladno odluci donesenoj na Euro-mediteranskoj ministarskoj konferenciji u Barceloni, u studenom 1995., gospodarska i socijalna vijeća i slične institucije Europske unije od tada redovito održavaju sastanke s partnerima iz regije Euro-mediterana. I ove je godine sastanak organizirao Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO). Događaj je sufinancirala Europska komisija.

Na samitu je sudjelovalo 120 sudionika iz niza gospodarskih i socijalnih vijeća i sličnih institucija, predstavnike poslodavaca, sindikata, ostalih gospodarskih i socijalnih interesnih skupine te nevladine organizacije iz zemalja koje su članice Unije za Mediteran.

Ove godine, sastanak je bio usredotočen na sljedeće teme:

  • Situacija u regiji dvadeset godina nakon uspostave Barcelonskog proces
  • Nova Europska politika susjedstva
  • Uloga socijalnih partnera u konsolidaciji političke demokracije i razvoju regije
  • Migracije, izbjeglice i humanitarna pitanja.

* Izvještaj sa sastanka pročitajte ovdje.

 
EGSO