03.04.17

Riječki gimnazijalci u ime mladih iz Hrvatske izrazili mišljenje o budućnosti Europe

Europski gospodarski i socijalni odbor svake godine od 2010. organizira europski susret mladih, koji okuplja 33 škole iz Europske unije i zemalja kandidatkinja. Gimnazija Andrije Mohorovčića iz Rijeke jedna je od 33 škole odabrane među više od 680 prijavljenih škola. Troje učenika ove škole predstavljalo je Hrvatsku u Bruxellesu, gdje su sa svojim kolegama raspravljali o budućnosti Europe.

Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a i članica EGSO-a bila im je domaćin tijekom 30. i 31. ožujka.

Tijekom dva dana, mladi su razgovarali o koristi, postignućima i neuspjesima Europske unije, izazovima i prilikama s kojima se susreće Europska unija, o budućnosti Europe iz perspektive mladih te njihovim planovima za njezino poboljšanje.

Imali su priliku razgovarati i s potpredsjednikom Europske komisije Jyrkijem Katainenom, koji je bio student u okviru programa Erasmus. Naš Ivan iz Rijeke mu je postavio pitanje o tome kako se EU brine za napredak zemalja članica koje zaostaju u razvoju.

Na kraju dvodnevnog događanja, svi su učenici glasati za tri prijedloga za koja vjeruju da će najdjelotvornije mijenjati budućnost Europe.

#YEYS2017

 
Novosti iz EGSO-a