23.04.18

Prioriteti novog predsjednika EGSO-a Luce Jahiera

Novi predsjednik EGSO-a je Luca Jahier, dosadašnji predsjednik Grupe III., kojoj pripada i Lidija Pavić-Rogošić te Marina Škrabalo i Toni Vidan. Slogan Grupe  III. je "Ostvarivanje stvarne participativne demokracije u EU-u, uz pomoć civilnog dijaloga", a njezino se djelovanje zasniva na vrijednostima koje obuhvaćaju sljedeća tri područja: raznolikost u demokraciji, postizanje konsenzusa te europski građanski angažman - lokalno djelovanje.

Prioriteti novog predsjednika do 2020. su sljedeći:

U svom nastupnom govoru Luca Jahier pozvao je svih 350 članova EGSO-a da mu se pridruže u snažnom građanskom angažmanu za održivu europsku budućnost. "Pozivam vas da sanjate Europu s novom energijom i da zajedno radimo za drugu europsku renesansu", izjavio je predsjednik Jahier. Istaknuo je i sjajan primjer ravnopravnosti spolova u novom Predsjedništvu EGSO-a, s mnogo žena na visokim položajima.

Europa - koja još uvijek ima visoku razinu siromaštva i neriješenu migracijsku krizu, kao i nisku razinu povjerenja u demokratske institucije - imala bi koristi od snažne humanističke revolucije i transformacije slične onoj u renesansi, dodao je Jahier, nadajući se da bi njegova četiri prioriteta mogla dati zamah ovoj "rEUnesansi".

Program predsjednika stavlja najveći naglasak na održivi razvoj, koji bi trebao poduprijeti sve transformacije koje će oblikovati Europu budućnosti, kao što je četvrta industrijska revolucija, kružna i nisko-ugljična ekonomija, rastući izazovi prema vrijednostima EU, prijetnje miru i stabilnosti na granicama EU i mnogim drugima.

Inicijative odozdo, koje uključuju lokalne i regionalne vlasti, građane i civilno društvo imat će ključnu ulogu u ovom programu za postizanje gospodarskog napretka, koji mora ići paralelno s održivosti okoliša i socijalnom uključenosti.

Drugi je prioritet predsjednika Jahiera je promicanje mira, koji se ne smije uzimati zdravo za gotovo sada kada se EU suočava s izazovima poput Brexita, sve većim napetostima na zapadnom Balkanu i povećanjem terorizma i nedemokratskih praksi u nekim državama članicama.

Treći prioritet novog predsjedništva je jačanje uloge kulture koju Jahier vidi kao snagu ujedinjenja i mobilizacije za Europu koja dijeli zajedničku baštinu, povijest i vrijednosti. "Kultura nam može pomoći da prevladamo sadašnju sistemsku, političku i identitetsku krizu u Europi i poticati nas da sanjamo, da stvorimo nove perspektive", naglasio je Jahier.

Krajnji prioritet je da mladi ljudi budu prvi agenti promjena i dati im prostor i glas koji zaslužuju.

Više o novom predsjedniku EGSO-a pročitajte OVDJE.

 
Novosti iz EGSO-a