14.12.18

Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans sudjelovao na plenarnom zasjedanju EGSO-a

Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans sudjelovao je na prosinačkom plenarnom zasjedanju Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, govoreći o temama održivosti i vladavini prava, naglasivši da su one usko povezane. Naglasio je da bez vladavine prava, demokracije i poštivanja ljudskih prava nema ni održive Europe.

U njegovu govoru ističe se sljedeće: 
Oštro je napao shvaćanje demokracije kao prava većine da radi što hoće. Bez uključivanja svih, uključujući manjine i obične ljude, nema ni uspješnog europskog projekta temeljenog na održivom razvoju i vladavini prava. Shvaćanje demokracije kao zelenog svjetla vladajućoj većini da između izbora radi što hoće samo zato što su dobili najviše glasova, nije ništa drugo nego demokratura. Takvi vlastodršci misle da mogu postavljati suce i kontrolirati medije jednim pozivom iz političke centrale. Diktat većine je model vladanja koji smo imali u europskoj povijesti, a sada ga prakticiraju i neke članice EU. To se posebno osjeća u pogledu medija koji se sve češće dijele na 'državne' i 'opozicijske', umjesto da svi mediji budu slobodni i nezavisni čuvari demokracije. Demokracija je živi proces, baš kao i vladavina prava. Ukoliko pristanemo na demokraturu, Europska unija nema budućnost. Postoji samo jedan način da ne ostanemo po strani u globalnom razvoju - a to je da pređemo na održivi model života i to putem demokratskih procesa i vladavine prava. No, održivost se ne može nametnuti ljudima protiv njihove volje. Jedini odgovor na strahove ljudi je da se socijalna dimenzija održivosti uključi u europski projekt.

Timmermans je obavijestio članove EGSO-a da Komisija priprema dokument o održivosti koji će biti snažna podloga za promišljanje budućnosti Europe.

Osvrnuo se na nejednakosti koje se povećavaju i u Europi uslijed krize, o čemu su govorili članovi EGSO-a. Spomenuo je dva instrumenta: EU treba uvesti oporezivanje velikih multinacionalnih kompanija na mjestu stvaranja dobiti, jer se bez toga narušava osnovica za postizanje socijalne pravde. Drugo je Europski stup socijalnih prava, pri čemu zemlje članice moraju raditi na njegovoj provedbi, kako bi se očuvao socijalni model i osigurala socijalna zaštita. Tu spada kolektivno pregovaranje, zaštita radnika na radnom mjestu, modernizacija za bolja radna mjesta, veći broj sigurnih poslova.
Osvrnuo se na potrebu reforme Zajedničke poljoprivredne politike, kako bi bila održivija i kako bi se osigurala budućnost poljoprivrednika, čiji se glas treba saslušati.
Na kraju je govorio o zaštiti okoliša, osvrnuvši se na strategiju o plastici. Iako je u početku bilo otpora, ona je danas podržana i od građana i od UN-a, jer doprinosi čišćenju naših mora i oceana.

Svoje obraćanje je završio spomenuvši klimatske promjene, kao velikog tereta s kojim se što prije moramo početi ozbiljno nositi.

Podržao je napore organizacija civilnog društva i naglasio važnost djelovanja EGSO-a, koji upravo predstavlja europsko civilno društvo i zastupa interese građana.

Više informacija o ovoj vijesti pročitajte OVDJE.

 
Novosti iz EGSO-a