Plenarna sjednica, 21.-22. siječnja 2015.

Prenosimo nekoliko naglasaka s održane Plenarne sjednice EGSO-a u Bruxellesu.

Energija iz obnovljivih izvora
Raspravljalo se o Studiji o provedbi direktive EU-a o energiji iz obnovljivih izvora, koju su priredili članovi Europskog gospodarskog i socijalnog odbora.: "Mijenjanje energetske budućnosti". Naglasak je na ulozi civilnog društva kao glavnog čimbenika u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.
Provedena je studija u nekoliko europskih zemalja i u njoj su uključene povratne informacije širokog raspona dionika. Poruka je - ne čekati obnovljivu energiju, već se treba uključiti. Enegiju treba decentralizirati. Postoji prijevod studije na hrvatski jezik.

Latvija je predstavila prioritete predsjedanja Vijećem EU-a: sigurnost, radna mjesta, digitalno trzište
Dvije pametne i odlučne žene: Zanda Kalnina-Lukaševica, parlamentarna tajnica Ministarstva vanjskih poslova i Vaire Vike-Freiberga, bivša predsjednica Latvije obratile su se članovima Odbora. Istakle su potrebu obrane europskih vrijednosti - solidarnost, slobode, sigurnost, prava, tolerancija. Rekle su kako su prioriteti konkurentna, digitalno i medunarodno jaka Europa. Žele osnažiti suradnju u ostvarivanju tih prioriteta.

Bogatstvo europskih jezika.
Danas smo u EGSO-u čuli još jedan jezik. Pored 'standardnih' jezika, uključujući i hrvatski, kolega je govorio velški. Bilo je zanimljivo slušati taj drevni jezik, kojim još uvijek govore Velšani.


 
EGSO