09.10.18

Otvorene prijave za sudjelovanje u događanju ˝Tvoja Europa, tvoje mišljenje˝ 2019.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je otvorio prijave za 10. izdanje događanja "Tvoja Europa, tvoje mišljenje" koje će se održati u Bruxellesu od 21. do 22. ožujka 2019. Pozivaju se učenici srednjih škola da sudjeluju u raspravi o jednoj od aktualnih tema koje se tiču mladih. Članovi EGSO-a posjetit će izabrane škole kako bi učenike pripremili za rasprave koje će voditi u Bruxellesu. Rok za prijavu je 18. studenog 2018.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) pokreće 10. izdanje događanja "Tvoja Europa, tvoje mišljenje" koje će se održati u Bruxellesu od 21. do 22. ožujka 2019.

U sklopu događanja "Tvoja Europa, tvoje mišljenje" (YEYS) 33 škole (iz 28 država članica EU-a i pet država kandidatkinja za pristup EU-u) pozivaju se da u Bruxellesu sudjeluju u raspravi o jednoj od aktualnih tema koje se tiču mladih.

Naslov je desetog izdanja "Tvoja Europa, tvoje mišljenje puni deset godina: Glasajte za budućnost!", što se odnosi na izbore za Europski parlament koji će se održati 2019. godine. Učenici će biti pozvani da izraze svoje mišljenje o nizu pitanja, primjerice:

  • Koja bi trebala biti uloga mladih građana u izgradnji Europe i kako mogu više sudjelovati?
  • Što Europa može učiniti da bi više mladih sudjelovalo u izborima i koje bi mogle biti posljedice njihovog glasovanja?
  • Kako osnažiti demokraciju u Europi i kako se boljim informacijama o politikama EU-a boriti protiv lažnih vijesti?
  • Kako mladi Europljani mogu doprinijeti stvaranju demokratičnije i uključivije Europe?

Ako radite u srednjoj školi bilo koje vrste koja se nalazi u jednoj od 28 država članica ili jednoj od pet država kandidatkinja, svesrdno vas potičemo da pošaljete zahtjev za sudjelovanje u događanju "Tvoja Europa, tvoje mišljenje" koje će se održati 2019. godine.

Škole se biraju ždrijebom i pobjednici provode tri dana u Bruxellesu.

Bude li odabrana vaša škola, možete poslati tri učenika predzadnje godine u pratnji jednog nastavnika. EGSO snosi troškove putovanja, smještaja i obroka posluženih tijekom događanja.

Vaši će učenici upoznati učenike iz drugih zemalja s kojima će moći razmijeniti stavove i sastaviti rezolucije o temama povezanima s Europskom unijom. To je jedinstvena prilika da se bolje upoznaju s funkcioniranjem Unije i sudjeluju u raspravi sličnoj onima koje se vode u međunarodnom okruženju u skupštinama.

Tijekom plenarnih sjednica bit će organizirano usmeno prevođenje na engleski i francuski jezik, a pripreme u radnim skupinama odvijat će se na engleskom jeziku.

Članovi EGSO-a posjetit će izabrane škole kako bi učenike pripremili za rasprave koje će voditi u Bruxellesu. Prije tog posjeta, školama će biti poslana dokumentacija i pedagoški materijal.

Na internetskim stranicama možete pronaći detaljan opis događanja, video "Tvoja Europa, tvoje mišljenje" iz 2018., internetski obrazac za prijavu, pravila i sve praktične informacije.

Rok za prijavu je 18. studenog 2018.

Više informacija dostupno je OVDJE.

 
natječaj