03.02.17

Naglasci plenarne sjednice EGSO-a, siječanj 2017.

522. plenarna sjednica EGSO-a održana je 25. i 26. siječnja u Bruxellesu. Na sjednici je usvojeno mišljenje o Europskom stupu socijalnih prava te su predstavljeni prioriteti malteškog predsjedništva Vijećem EU-a. Na sastanku III. grupe, koja okuplja organizacije koje zastupaju različite interese, razgovaralo se o energetskom siromaštvu.

Rasprava o Europskom stupu socijalnih prava

Na raspravi su sudjelovale Marianne Thyssen, europska povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage te Maria João Rodrigues, zastupnica u Europskom parlamentu i bivša portugalska ministrica rada. Raspravljalo se o prijedlogu EGSO-vog mišljenja o Europskom stupu socijalnih prava koji pokriva različite aspekte, uključujući i pitanje budućnosti rada u kontekstu svijeta koji se mijenja (npr. tranzicija prema digitalnom gospodarstvu). Usvojeno mišljenje trebalo bi donijeti pozitivne rezultate za sve, povećati zaposlenost, društveni napredak i produktivnost. Mišljenje i naglasci rasprave s Marianne Thyssen i Mariom João Rodrigues dostupni su na hrvatskom jeziku OVDJE.

Više o mišljenju pogledajte na: http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.soc-opinions.38841
Također, pogledajte video Luce Jahiera, predsjednika III. grupe EGSO-a, u kojem govori o tom socijalnom projektu, koji mora biti pozitivan za sve građane EU-a.

Predstavljanje prioriteta malteškog predsjedništva

Malta, koja predsjedava Vijećem EU-a od 1. siječnja do 30. lipnja 2017., predstavila je svoje prioritete. Prioriteti malteškog predsjedništva vođeni su ciljem vraćanja povjerenja u EU, potrebom za dijalogom i promišljanjem o budućnosti EU-a, kao i relevantnim pitanjima u pogledu migracija, sigurnosti i gospodarstva. Predsjedništvo će se u narednih šest mjeseci usredotočiti na šest ključnih područja: migracije, jedinstveno tržište, sigurnost, socijalnu uključenost, europsko susjedstvo i pomorski sektor.

Gost EGSO-a je bio i Pierre Moscovici, europski povjerenik za gospodarska i financijska pitanja, oporezivanje i carinu. S njim se razgovaralo o trenutačnom stanju europskog gospodarstva i izgledima za produbljenje europske monetarne unije (EMU).


Sastanak III. grupe EGSO-a koja okuplja organizacije koje zastupaju različite interese

Na sastanku se razgovaralo o energetskom siromaštvu. Održan je i sastanak Kluba NVO-a, neformalne platforme predstavnika udruga, zaklada i sličnih organizacija civilnog društva. Razgovaralo se o temama koje su svima zajedničke i na kojima bi se trebalo zajednički raditi u suradnji s briselskim organizacijama kao što su Solidar ili Concord. Između ostalog, na sastanku je jedna od tema bila i sužavanje prostora za rad organizacija civilnog društva u EU.

 
EGSO