28.06.17

Ključne preporuke i zaključci s Nacionalne rasprave o budućnosti Europe

Pročitajte ključne preporuke i zaključke s Nacionalne rasprave o budućnosti Europe, održane 29. svibnja 2017. u organizaciji hrvatskih članova Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).

Temelj rasprave bila je Bijela knjiga Europske komisije o budućnosti Europe: Razmatranja i scenariji za EU27 do 2025. u kojoj se iznosi pet scenarija o tome kako bi se Europa mogla razvijati na raznim područjima, primjerice na području ekonomske i monetarne unije, jedinstvenog tržišta i trgovine, migracija i sigurnosti.

Domaćini hrvatske rasprave bili su izaslanici EGSO-a: iz Skupine raznih interesa Toni Vidan iz Zelene Akcije, iz Skupine poslodavaca direktorica Predstavništva HGK u Bruxellesu Dragica Martinović te iz Skupine radnika predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Nakon uvodnog predstavljanja scenarija Bijele knjige od strane voditelja Predstavništva Europske komisije u RH, Branka Baričevića, domaćini su dali svoje osvrte na scenarije razvoja EU s aspekta održivog razvoja, poduzetništva, ekonomskog rasta i radno-socijalnih prava.

Drugi krug izlaganja bio je posvecen geopolitičkim, gospodarskim i društveno-kulturnim aspektima pojedinih scenarija i hrvatskog članstva u EU koje su predstavili dr. sc. Višnja Samardžija s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, prof. dr. sc. Boris Cota s Ekonomskog fakulteta te mr. sc. Zvonimir Savić i Davorko Vidović obojica iz Hrvatske gospodarske komore.

Oba kruga izlaganja pratila je rasprava s publikom koju je činilo stotinjak istaknutih predstavnika organiziranog civilnog društva - udruga, sindikata i poslodavaca te akademske zajednice.

Stajališta i ideje o budućnosti Europske unije i položaju Hrvatske unutar EU iznesene kroz raspravu, izaslanstvo EGSO-a je sazelo te pripremilo zajedničke zaključke koji će se kao hrvatski doprinos uključiti u mišljenje EGSO-a i uputiti Europskoj komisiji.

Svrha tog mišljenja je prije izbora u Uniji u lipnju 2019. utjecati na odluke EU-a u vezi sa smjerom kojim se zeli krenuti u predstojecim mjesecima i u vezi s buducnošću Europe.

EGSO - savjetodavno tijelo Europske unije koje okuplja predstavnike europskih sindikata, poslodavaca i udruga civilnog društva - je na molbu Europske komisije da pripremi istrazivacko mišljenje o scenarijima iz Bijele knjige, ovakve rasprave organizirao u svim državama članicama kako bi prikupio stajališta, prioritete i pitanja ključnih dionika iz poslovnog sektora, sindikata i civilnog društva o tome kakvu budućnost želimo za Europsku uniju.

Rasprava s organiziranim civilnim društvom - izvješće

 
EGSO