11.11.19

Europski gospodarski i socijalni odbor poziva na konferenciju "Demografski izazovi u Europskoj uniji"

Povodom predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) - savjetodavno tijelo Europske unije koje zastupa udruge civilnog društva, sindikate i udruge poslodavaca na razini EU-a organizira konferenciju o demografskim izazovima u Europskoj uniji koja će se održati u četvrtak, 14. studenog 2019., u 13:30 sati u prostorijama Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu.

Demografska revitalizacija jedna je od najvažnijih tema u Republici Hrvatskoj.  Osim s negativnim prirodnim priraštajem, Hrvatska se posljednjih nekoliko godina suočava i s povećanim iseljavanjem stanovništva. No demografski izazovi nisu samo hrvatski problem, već su i jedno od gorućih pitanja u većini država članica Europske unije. Starenje stanovništva i negativni prirodni priraštaj već sada ugrožavaju tržište rada, socijalnu sigurnost i javne financije u EU-u, a prognoze za skoru budućnost nisu nimalo ružičaste.

Hrvatska vlada najavila je kako će se temom demografskih izazova baviti i tijekom predsjedanja Vijećem EU-a te je Europskom gospodarskom i socijalnom odboru uputila zahtjev za izradu mišljenja na ovu temu.  EGSO već stoga priprema mišljenje "Demografski izazovi u EU-u  s obzirom na gospodarske i razvojne nejednakosti" koje će biti upućeno Europskoj komisiji i ostalim institucijama na razmatranje, a o njemu će se raspravljati i na konferenciji.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Luca Jahier.

Uvodnu će riječ održati ministrica demografije, mladih i socijalne politike Republike Hrvatske Vesna Bedeković.

U raspravi će sudjelovati:

  • Agnieszka Chłoń-Domińczak, izvanredna profesorica na Warsaw School of Economics
  • Stjepan Šterc, docent na  Odsjeku za demografiju, Hrvatski studiji, Sveučilištu u Zagrebu
  • Stéphane Buffetaut, član EGSO-a i izvjestitelj za razmatračko mišljenje "Demografski izazovi u EU-u  s obzirom na gospodarske i razvojne nejednakosti"
  • Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i Velikog vijeća NSZVO-a  i član Skupine radnika (Skupina II.) Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO)
  • Marina Škrabalo, upraviteljica Solidarne - Zaklade za ljudska prava i solidarnost i članica Skupine Raznolikost Europe (Skupina III.) Europskog gospodarskog i socijalnog odbora.

* Program pogledajte OVDJE.

PRIJAVA
Ako želite prisustvovati konferenciji, molimo Vas da svoju nazočnost potvrdite  Odjelu za medije EGSO-a na adresu: press@eesc.europa.eu

 
Novosti iz EGSO-a