EGSO-Solidarnost civilnog društva s izbjeglicama

Europski gospodarski i socijalni odbor jednoglasno je donio Rezoluciju o izbjegličkoj krizi na plenarnoj sjednici 16. rujna 2015., kao izraz zajedničke zabrinutosti predstavnika poslodavaca, sindikata i civilnog društva širom EU.

U Rezoluciji se izražava žaljenje zbog patnje izbjeglica, migranata i tražitelja azila, a osiguranje sigurnog pristupa EU i pružanje dobrodošlice ističu kao odgovornost svih država članica i dio temeljnih europskih vrijednosti.

Europsku uniju se poziva da sada djeluje kao prava unija te donese jedinstveno pravo azila, počevši s revizijom Dublinske uredbe.

"Vrijeme je da vlade i političari počnu pratiti građane, udruge i mnoge općine koje se mobiliziraju puno brže nego li naše vlade i institucije EU. EGSO žali što Vijeće još nije bilo sposobno donijeti nužnu odluku u ovoj hitnoj humanitarnoj krizi. Stoga, EGSO traži od Vijeća EU održavanje izvanredni samita do kraja mjeseca, kako bi se postigao dogovor o konkretnim mjerama i akcijama, uključujući i shemu pravednih kvota."

* Poveznica na vijest na web stranici EGSO-a na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku: http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.news.36739

Slika: www.eesc.europa.eu

 
EGSO