18.09.17

Direktorica ODRAZ-a sudjelovala na skupu "Pametna rješenja za održiva i uključiva društva"

12. rujna 2017.  u Tallinnu, glavnom gradu Estonije, organiziran je skup čija tema je bila promicanje e-usluga, e-uprave, urbanog razvoja i e-rješenja i njihovu ulogu u jačanju inovacija i stvaranju održive i uključive EU. Na skupu je sudjelovala Lidija Pavić-Rogošić kao članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, koji je i organizator skupa.

U okviru estonskog predsjedanja Europskom unijom, EGSO grupa za različite interese organizirala je izvanredan sastanak u Tallinnu, glavnom gradu Estonije, u utorak, 12. rujna 2017.

Skup "Pametna rješenja za održiva i uključiva društva" bio je usmjeren na promicanje e-usluga, e-uprave, urbanog razvoja i e-rješenja i njihovu ulogu u poticanju inovacija i stvaranju održive i uključive EU, što je ključna komponenta trenutnog radnog programa estonskog predsjedništva.

Konferencija je bila podijeljena na dvije paralelne radionice, koje su pružile priliku da se s jedne strane usredotoči na Pametne tehnologije koje pružaju uravnoteženi društveni razvoj i na Pametna rješenja za održivu poljoprivredu s druge strane.

Možemo reći da je Estonija pravo mjesto za održavanje skupa, s obzirom na napredak estonskog opredjeljenja prema e-Estoniji. Ovdje građani glasaju elektronski za zastupnike u parlamentu, 99% vladinih usluga je on-line, dostupno je 2.000 različitih usluga, preko 900 povezanih organizacija, preko 500 mil. transakcija godišnje. Zakonom je zabranjeno da upravna tijela traže podatke koji su već prijavljeni.

Istakli su da je za uspjeh bilo presudno što su političari imali ideju o digitalnom društvu te su političke odluke donesene u pravo vrijeme. No, bitna je bila i izgradnja povjerenja u vladina tijela i pružanje digitalnih uslugs, a ne samo donošenje propisa.

Skup je organiziran u Kulturnom centru, interesantno i inovativno preuređenoj staroj elektrani.

15546

Posjetili smo kreativni grad Telliskivi, smješten u Tallinu. Nekih 40.000 m2 stare tvornice sa zgradama pretvoreno je u prostor za kreativnu industriju, gdje umjetnici imaju povoljan najam, kao i neke udruge koje donose dodanu vrijednost zajednici. Novac se namiče od najma prostora firmama, za konferencije, restoranima i kafićima. Organiziraju se festivali hrane i druge manifestacije. I još puno aktivnosti.Radi se o investiciji i projektu jednog mladog vizionara, koji je po sličnom modelu napravio kreativni grad u estonskom gradu Tartuu, a pozvali su ga i u London.Drugi primjer koji smo posjetili je tvornica malih modularnih betonskih kuća Kodasema. Gotovo malo naselje od sedam kuća već je postavljeno u centru Tallina. Iznajmljivat će se u komercijalne svrhe. Ideja je, između ostalog, dati sadržaj praznim, neuređenim gradskim prostorima. Kućice se, naime, mogu koristiti kao uredi, kafići ili za hotelski smještaj i dr.

5863786876

* Više informacija o programu pročitajte OVDJE.

* Više informacija o skupu pročitajte  OVDJE.

 
EGSO