20.03.18

Direktorica ODRAZ-a sudjelovala na skupu o financiranju integriranog razvoja ruralnih područja

Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a i članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora sudjelovala je u Bruxellesu u radu skupa o financiranju integriranog razvoja ruralnih područja, na kojem se okupilo više od 120 sudionika iz cijele Europe. Predstavila je mišljenje EGSO-a o prednostima i koristima Lokalnog razvoja vođenog zajednicom (CLLD) za integrirani lokalni i ruralni razvoj. Skup je organizirao Europski odbor regija u suradnji s međunarodnom organizacijom R.E.D. Ruralite-Environment-Development 19. ožujka 2018.

Cilj je bio razmotriti moguće načine financiranja razvoja ruralnih područja u svjetlu potrebe za socijalnom, ekonomskom i teritorijalnom kohezijom. U lipnju 2017. Europska komisija je objavila dokument o budućnosti financiranja EU, u svjetlu Brexita i njegovih proračunskih implikacija te pojave novih prioriteta obrane, sigurnosti, migracija.

Među mnogim izazovima koji stoje pred EU, svakako treba istaknuti teritorijalni balans, naročito za lokalne i regionalne vlasti. Podaci pokazuju da ruralna područja bitno zaostaju u razvoju u odnosu na urbana područja, u ruralnim područjima je izraženije siromaštvo, a osjećaj napuštenosti u ruralnim područjima dovodi do euroskepticizma.

U prvom dijelu skupa se govorilo o doprinosu strukturnih politika ruralnom razvoju. Predstavnik DG AGRI govorio je o drugom stupu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), predstavnica DG REGIO o razvoju ruralnih područja u okviru politike socijalne i teritorijalne kohezije. Govorilo se o Europskom stupu socijalnih prava, a svoj pogled je iznio i slovenski zastupnik u Europskom parlamentu, Franc Bogovič. U popodnevnom dijelu smo čuli primjere iz različitih zemalja, a u raspravi se čulo dosta zabrinutosti za ruralna područja širom Europe.

 
EGSO