23.04.18

Direktorica ODRAZ-a izabrana u Predsjedništvo EGSO-a

Na 534. sjednici EGSO-a izabran je novi predsjednik EGSO-a i članovi Predsjedništva. Direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić izabrana je za članicu Predsjedništva do 2020. godine.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo Europske unije koje zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih skupina iz 28 zemalja članica EU.

Svake dvije i pol godine, EGSO vrši izbor Predsjedništva koje ima 37 članova, kao i predsjednika i dva potpredsjednika koji se biraju iz svake od tri grupa (poslodavci, sindikati, ostale organizacije civilnog društva) po načelu rotacije.

Predsjedništvo EGSO-a donosi odluke povezane s organizacijskim i radnim procedurama. Isto tako, ima političku odgovornost za odvijanje rada EGSO-a t adekvatno i namjensko trošenje svih resursa.

Više o organizacijskoj strukturi Predsjedništva EGSO-a pročitajte OVDJE.

534th_plenary_session_-_renewal_39 (1) - Copy

Isto tako, Lidija Pavić-Rogošić izabrana je za predsjednicu Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-Crna Gora. To je platforma civilnog društva uspostavljena između EGSO-a i civilnog društva u Crnoj Gori (socijalni partneri i druge organizacije civilnog društva) koja omogućava organizacijama civilnog društva da prate put Crne Gore prema EU.

Više o Zajedničkom savjetodavnom odboru EU-Crna Gora pročitajte OVDJE.

Dodatan uspjeh je nastavak članstva u Odboru za praćenje Euromeda, koji se osim praćenja situacije u regiji s gledišta civilnog društva, usredotočuje na europsku politiku susjedstva, rad EU-a u mediteranskoj regiji i njezin utjecaj na suradnju između EU i partnerskih zemalja. Također organizira godišnje Euromed samite, koji okupljaju gospodarska i socijalna vijeća te predstavnike civilnog društva u EU i zemljama partnerima.

 
ODRAZOVE vijesti