07.05.20

550. plenarna sjednica EGSO-a

U Bruxellesu je 19. i 20. veljače 2020. održana 550. plenarna sjednica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).

Na plenarnom zasjedanju 19. i 20. veljače sudjelovali su glavni direktor Međunarodne organizacije rada Guy Ryder, voditelj ureda za vezu udruge Coldiretti pri EU-u Paolo Di Stefano i potpredsjednik Europske komisije zadužen za međuinstitucijske odnose i predviđanja Maroš Šefčovič.

Tijekom zasjedanja usvojena su sljedeća mišljenja:

1. STRUČNA SKUPINA ZA EKONOMSKU I MONETARNU UNIJU TE EKONOMSKU I SOCIJALNU KOHEZIJU

• Godišnja strategija održivog rasta 2020.: PREUZMI

EGSO pozdravlja strukturu godišnje strategije rasta za 2020., koja se temelji na četiri osnovna stupa, a to su: okoliš, produktivnost, stabilnost i pravednost. Konkretno, smatra da je - kao što je ispravno istaknuto u strategiji - cilj održivosti okoliša najvažnije stjecište prema kojem trebaju konvergirati odluke i napori cijelog društva, kao i sredstva koja će ono moći i htjeti koristiti za ostvarenje ciljeva određenih za 2030. godinu i za postizanje klimatske neutralnosti 2050. EGSO preporučuje da se predvidi mogućnost skraćivanja tih rokova ako pokazatelji stanja okoliša pokažu pogoršanje koje to čini nužnim.

• Ekonomska politika europodručja 2020.: PREUZMI

Sažetak usvojenih mišljenja dostupan je OVDJE.

Foto: eesc.europa.eu

 
Novosti iz EGSO-a