17.05.18

534. plenarna sjednica EGSO-a

U Bruxellesu je 18. i 19. travnja 2018. održana 534. plenarna sjednica Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Na novi dvogodišnji mandat predsjednika izabran je Luca Jahier.

Za vrijeme zasjedanja usvojena su sljedeća mišljenja:

  1. Stručna skupina za ekonomsku i monetarnu uniju te gospodarsku i socijalnu koheziju - Paket mjera za ekonomsku i monetarnu uniju; Revizija bonitetnih pravila za investicijska društva; Financiranje europskog stupa socijalnih prava.
  2. Stručna skupina za jedinstveno tržište, proizvodnju i potrošnju - Dovršetak Agende za bolju regulativu: boljim rješenjima do boljih rezultata (Komunikacija).
  3. Stručna skupina za vanjske odnose - Ekonomska i socijalna kohezija i europska integracija zapadnog Balkana - izazovi i prioriteti; Pregled izravnih stranih ulaganja u Europskog uniji.
  4. Stručna skupina za zapošljavanje, socijalna pitanja i građanstvo - Europski okvir za kvalitetna učinkovita naukovanja; Akcijski plan EU-a za razdoblje 2017.-2019. - Borba protiv razlike u plaćama između spolova.
  5. Stručna skupina za prijevoz, energiju, infrastrukturu i informacijsko društvo - Pristup međunarodnom tržištu za usluge prijevoza običnim i turističkim autobusima; Kombinirani prijevoz robe; Čista i energetski učinkovita vozila; Izmjena Direktive o unutarnjem tržištu plina; Akcijski plan o infrastrukturi za alternativna goriva; Ostvarivanje mobilnosti s niskom razinom emisija; Jačanje europskih energetskih mreža; Treće izvješće o stanju energetske unije.
  6. Savjetodavno povjerenstvo za industrijske promjene - Strategija LeaderSHIP

Sažetak usvojenih mišljenja je dostupan na službenim jezicima na internetskim stranicama Odbora na sljedećoj adresi: http://www.eesc.europa.eu/en/our-work/opinions-information-reports/plenary-session-summaries

Navedena mišljenja možete naći na internetu putem tražilice Odbora: http://dm.eesc.europa.eu/EESCDocumentSearch/Pages/opinionssearch.aspx

 
Novosti iz EGSO-a