13.06.17

525. plenarno zasjedanje EGSO-a

26. i 27. travnja u Bruxellesu održalo se 525. plenarno zasjedanje EGSO-a. U fokusu rasprave bile su energetske teme, pitanje Turske te jačanje kontrole na granicama EU-a.

Na 525. plenarnom zasjedanju raspravljalo se o recentnim zbivanjima u Turskoj, o medijskim slobodama i stanju ljudskih prava u toj zemlji.Tom prilikom zasjedanju je prisustvovao i turski novinar Can Dündar, turski novinar nominiran za nagradu Saharov 2016. "Molimo vas da ne napustite Tursku. Turska predstavlja najveći zatvor za novinare danas.", rekao je Dündar. "Europa će možda trebati Tursku, no i samo ako još uvijek smatra važnim slobodu mišljenja i tiska, trebala bi podržati turski narod. Europa se ne bi trebala odreći svojih vrijednosti u ime kratkoročnih ciljeva.

Također se raspravljalo i o jačanju kontrole na granicama. EGSO podržava prijedlog Europske Komisije o proširenju kontrole gotovine na granicama EU-a i davanja većih ovlasti graničnim kontrolama da provjeravaju i zaplijene imovinu u slučaju sumnje na nezakonite aktivnosti, a u svrhu prikupljanja više informacija i otkrivanja više slučajeva financiranja terorizma.

Energetska učinkovitost također je bila jedna od glavnih tema ovog plenarnog zasjedanja.EGSO je pozdravio paket za "čistu energiju", kojim se nastoji ubrzati, preobraziti i učvrstiti prijelaz gospodarstva EU-a na čistu energiju, uz istodobno ispunjavanje važnih ciljeva gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta. Predloženi paket uključuje važne prijedloge u području energije iz obnovljivih izvora i osmišljavanja tržišta električne energije, energetske učinkovitosti i energetske učinkovitosti zgrada, energije, prijevoza, inovacija i upravljanja. U raspravi je sudjelovao i g. Maroš ŠEFČOVIČ, potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju. Šefčovič je naglasio da se treba usredotočiti na provedbu energetskih propisa koji su već usvojeni te na razvoj sustava upravljanja.Također se osvrnuo na važnost socijalne osjetljivosti povezanu s dostupnošću energije te na pitanje niskougljične mobilnosti i transporta, tema koje će biti u fokusu EK ove godine.

Na raspravi je sudjelovao i profesor Dusan SIDJANSKI, počasni predsjednik Europskog kulturnog centra. Naglasio je  potrebu i otvorenost za razgovor sa stručnjacima i organizacijama civilnog društva o viziji Europe kakvu žele građani u sljedećih 50-ak godina.

Detaljniji izvještaj sa zasjedanja dostupan je ovdje.

Mišljenja 525. plenarnog zajsedanja EGSO-a:

  1. Institucionalna pitanja: Europski akcijski plan obrane
  2. Gospodarsko upravljanje/financijski instrumenti: Financiranje terorizma/kontrola kretanja gotovine
  3. Promet: Žene u prometnom sektoru/platforma za promjene
  4. Energija: Revizija direktive o energetskoj učinkovitosti, Revizija Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada, Revizija Direktive o obnovljivoj energiji, Upravljanje energetskom unijom, Paket "Čista energija za sve"
  5. Digitalizacija: Digitalizacija i inovativni poslovi modeli u europskom financijskom sustavu: učinak na zapošljavanje i korisnike
  6. Industrija: Zajedničko poduzeće za bioindustriju
  7. Potrošači: Uspostava europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovo odobrenje (ETIAS)
  8. Vanjski odnosi: Novi europski konsenzus o razvoju

Izvještaj s poveznicama na usvojena mišljenja preuzmite OVDJE.

*Slika: http://www.eesc.europa.eu/

 
EGSO