3. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora EU i Hrvatske

Beč, 16. travnja 2008.

U veljači 2007. osnovan je Zajednički odbor civilnog društva EU i Hrvatske, kojeg čini po šest predstavnika iz Europskog gospodarsko socijalnog odbora te šest predstavnika iz Hrvatske (udruge poslodavaca, sindikati, ostale organizacije civilnog društva). Treću grupu iz Hrvatske predstavljaju Lidija Pavić-Rogošić, ODRAZ iz Zagreba te Tomislav Goll iz Slavonskog Broda, ispred Saveza društava distrofičara Hrvatske.

U međuvremenu je naziv Odbora promijenjen u Zajednički savjetodavni odbor.

Odbor promiče dijalog između gospodarskih i socijalnih interesnih skupina obiju strana. Područje djelovanja Odbora obuhvaća sva gospodarska i socijalna pitanja koja se odnose na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Zadatak Odbora je uspostavljanje dodatnog institucionalnog oblika dijaloga tijela EU i Hrvatske kao države kandidatkinje, poticanje javnih rasprava o posljedicama članstva u EU te općenito doprinos jačanju civilnog društva.

U Beču je 16. travnja 2008. održan treći sastanak Odbora, nakon prvog konstituirajućeg u ožujku 2007. koji je održan u Bruxellesu te drugog, radnog u Splitu.  Glavna tema sastanka je bilo poglavlje 19. pregovora: Socijalna politika i zapošljavanje.

Pored supredsjedateljica Odbora, Lidije Horvatić te Anne-Marie Sigmund, sudionike je pozdravio i Wofgang Tritremmel iz Udruženja industrijalaca Austrije, u čijim je prostorima održan sastanak.

Izvještaj Izvještaj poglavlje 19. Hr Izvještaj poglavlje 19. EU