10.06.19

13. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora civilnog društva EU-Crna Gora

13. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora civilnog društva EU-Crna Gora održan je u Podgorici 7. lipnja 2019. Zajednički savjetodavni odbor (ZSO) je platforma civilnog društva uspostavljena između EGSO-a i crnogorskog civilnog društva. Predsjedateljica s europske strane je Lidija Pavić-Rogošić.

Direktorica ODRAZ-a je u Podgorici 7. lipnja 2019. supredsjedala 13. sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora civilnog društva EU - Crna Gora (ZSO).

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) i Crna Gora su uspostavili platformu između EGSO-a i crnogorskog civilnog društva, kako bi nadopunili stajalištima civilnog društva institucionalni okvir EU-a koji se odnosi na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore.

Ova zajednička institucija omogućuje organizacijama civilnog društva na obje strane da praćenje pregovora o pristupanju Crne Gore. Također je platforma za raspravu o pitanjima od zajedničkog interesa i za informiranje šire javnosti o predstojećim izazovima tijekom razdoblja pristupanja.

Ovaj 13. ZSO održan je u Podgorici i bavio se pitanjima kao što su:

  • Sadašnje stanje u odnosima EU-a i Crne Gore u procesu pristupanja
  • Provedba ciljeva održivog razvoja (SDGs)
  • Poglavlje 27. pregovora o pristupanju - Okoliš i klimatske promjene
  • Pregled stanja medija i civilnog društva u Crnoj Gori.

Na sastanku je usvojena zajednička deklaracija, koja se dostaviti svim relevantnim institucijama EU-a, kao i crnogorskim vlastima. Deklaraciju možete preuzeti OVDJE.

Lidija Pavić-Rogošić je pripremila i predstavila izvještaj o provedbi ciljeva održivog razvoja u EU i zemljama članicama. Doprinos raspravi su dale i kolegice iz Hrvatske, Violeta Jelić iz HOK-a i Dragica Martinović iz HGK.

63644243_2526647680701890_4143271658150428672_n

Više informacija na eesc.europa.eu

Vijest o sastanku možete pročitati i OVDJE.

#EGSO #EESC

 
Novosti iz EGSO-a