11.03.19

Otvoren natječaj za dodjelu nagrade Europska prijestolnica inovacija(iCapital) 2019.

Otvorene su prijave za najpametniji i najodrživiji grad Europske unije. Prošlogodišnji pobjednik bila je Atena, a ovogodišnji se ima priliku prijaviti do 6. lipnja 2019.

Carlos Moedas, povjerenik Europske komisije za istraživanje, znanost i inovacije otvorio je tijekom Europske konvencije gradonačelnika ovogodišnji natječaj za dodjelu nagrade  Europska prijestolnica inovacija(iCapital).

Ova nagrada dodjeljuje se europskom gradu s najboljim ekosustavom inovacija, a financira se u okviru programa Obzor 2020, istraživačkog i inovacijskog programa EU-a. Ovom se nagradom, poznatom i pod nazivom iCapital, odaje priznaje postignućima u povezivanju građana, javnog sektora, akademske zajednice i gospodarstva s ciljem ostvarivanja koristi za cjelokupno društvo. Ovogodišnje natjecanje je pokrenuto u Ateni, gradu koji je osvojio nagradu 2018. godine.

"Nagradom Europska prijestolnica inovacija odaje se priznanje gradovima koji se koriste najinovativnijim idejama i alatima te stvaraju mogućnosti za sudjelovanje i odlučivanje svih građana u njihovom upravljanju. Dosadašnji pobjednici su pravi uzori koji inspiriraju druge gradove diljem svijeta. Unaprijed se radujem prijavama gradova koji koriste revolucionarna rješenja za rješavanje najvećih izazova i podizanje kvalitete života svojih stanovnika." -  izjavio je povjerenik Carlos Moedas.

Pobjednički europski grad slijedit će stope prošlogodišnjih pobjednika - Barcelone, Amsterdama, Pariza i Atene te će ostvariti nagradu u vrijednosti od milijun eura za daljnje unapređenje svojih inovativnih programa i njihovo promicanje u Europi i svijetu. Ovogodišnjim će se izborom također nagraditi i svaki od pet sljedeće rangiranih gradova i to novčanim iznosom od po 100.000 eura za unapređenje svojih inovacijskih aktivnosti.

Na natječaj se mogu prijaviti gradovi s najmanje 100.000 stanovnika iz zemalja članica EU-a i zemalja  pridruženih programu Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Žiri neovisnih stručnjaka ocijenit će kako gradovi kandidati postavljaju nove granice inovacija razmatranjem sljedećih kriterija:

  • Eksperimentiranje testiranjem i promicanjem inovativnih rješenja njihovih društvenih izazova;
  • Uključivanje građana u sudjelovanje u inovacijama, uključujući izradu politika i sudjelovanje u njihovoj svakodnevnoj provedbi i korištenju;
  • Proširenje inovacijskog kapaciteta s ciljem privlačenja novih poduzetnika i pružanja primjera drugim gradovima;
  • Osnaživanje građana opipljivim i mjerljivim rezultatima inovacija.
* Prijave su otvorene do 6. lipnja 2019., a za detaljne upute posjetite stranicu za prijave →  iCapital 2109.

- - - - -

Podsjetimo, Barcelona je osvojila prvo natjecanje 2014. godine i to zahvaljujući korištenju novih tehnologija za približavanje grada ljudima, čime je potaknut gospodarski rast i dobrobit svih građana. Amsterdam je nagrađen 2016. godine za stvaranje inovacijskog ekosustava temeljenog na četiri područja: pametan grad, startup tvrtke, mogućnosti za život i digitalne društvene inovacije. Pariz je proglašen Europskom prijestolnicom inovacija 2017. godine zahvaljujući značajnoj potpori rastu lokalne startup zajednice i inicijativama koje njegovim građanima nude aktivno sudjelovanje u kreiranju grada. Naposljetku, prošle je godine nagrađena Atena kao primjer grada koji je, unatoč mnogim izazovima, koristio inovacije kako bi lokalnoj zajednici pomogao pri ostvarivanju promjena i otvaranja prema svijetu.

Izvor: ekovjesnik.hr

 
natječaj