29.06.20

Fond solidarnosti u kulturi otvorio drugi krug poziva na prijave

Kao odgovor na globalnu krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa European Cultural Foundation u suradnji s drugim zakladama osnovala je Culture of Solidarity Fund. Iz fonda će se podržavati manje i veće kulturne inicijative koje u aktualnom trenutku jačaju europsku solidarnost i ideju Europe kao zajedničkog javnog prostora. Rok za prijavu na drugi krug poziva je 14. srpnja.

Fond je oblikovan na ideji da aktualna kriza može biti snažan europski trenutak za zajedništvo, suradnju i solidarnost, a uzima u obzir i da je velik dio dosadašnjih mjera s ciljem ublažavanja posljedica krize za kulturni i kreativni sektor donesen na nacionalnim razinama, ne uzimajući nužno u obzir jačanje paneuropske kulture solidarnosti.Prvi krug poziva na prijave bio je otvoren do 27. travnja 2020. godine. Projekte koji su ostvarili potporu u prvom krugu proučite na sljedećoj poveznici: https://www.culturalfoundation.eu/library/culture-of-solidarity-first-round-grantees

Drugi krug poziva na prijave otvoren je 22. lipnja s rokom za prijave 14. srpnja 2020. u 13:00 h (CET).

Dostupni su iznosi potpore u tri kategorije:do 12.500 EUR12.500 - 25.000 EUR25.000 - 40.000 EURUoči drugog kruga poziva uz smjernice su objavljena i učestalo postavljana pitanja:smjernice (More information and Criteria)

FAQ

O očekivanim projektnim prijedlozima:Prijave na pozive Fonda otvorene su za pojedince, kolektive i organizacije svih sektora te civilnog društva, čije predložene inicijative i ideje:- čuvaju i jačaju europsku kulturu solidarnosti kao ključni element u osiguravanju da Europa ostane prostor otvoren i pristupačan svima;- promišljaju kako i ubuduće učiniti dostupnima kulturne doživljaje i interakciju među ljudima diljem Europe, osobito nakon razdoblja introspekcije uzorkovanog društvenim distanciranjem i nacionalnim kriznim mjerama;- zamišljaju, demonstriraju i pripremaju podlogu za obnovu Europe tijekom i nakon krize s kulturom kao pokretačem.

Posebna pozornost posvetit će se:

  • (1) prijedlozima iz regija u kojima je zasad izostala krizna potpora kulturnom i kreativnom sektoru ili je ona bila minimalna;
  • (2) prijedlozima s iskazanom jasnom vizijom raznolikosti, jednakosti i uključenosti;
  • (3) prijedlozima koji osvješćuju sigurno korištenje digitalnih alata i platformi te promiču alternative tržišno orijentiranim, uglavnom izvaneuropskim platformama koje nose potencijal širenja lažnih vijesti;
  • (4) prijedlozima koji osvješćuju globalne probleme ekološke održivosti i pravedne klimatske politike, osobito po pitanju CO2 neutralne budućnosti za mobilnost u kulturi.

Pri evaluaciji će se voditi računa o (1) relevantnosti predložene inicijative za općenite teme i fokus Fonda, (2) potencijalu provedbe te (3) učinku na predstavljene izazove i uključenu zajednicu.

* Potrebna dokumentacija i postupak prijave dostupni su na sljedećoj poveznici.
url: https://www.culturalfoundation.eu/

 
natječaj