02.07.19

Poziv na Znanstveni utorak - Koliko i na koji način Europski semestar utječe na politike tržišta rada i zapošljavanja u Hrvatskoj?

Mario Munta, asistent na Odsjeku za javne politike Fakulteta političkih znanosti (FPZG) u Zagrebu i član ODRAZ-a će sljedeći utorak, 9. srpnja, s početkom u 14 sati u sklopu istraživačkog seminara "Znanstveni utorak" Ekonomskog instituta, održati predavanje na temu: Koliko i na koji način Europski semestar utječe na politike tržišta rada i zapošljavanja u Hrvatskoj?

Izlaganje se temelji na poglavlju iz doktorske disertacije koje se prvenstveno bavi pitanjem utjecaja Europskog semestra i specifičnih preporuka Europske unije (EU) na dizajn hrvatskih politika zapošljavanja nakon ulaska u EU. Izlaganje će predstaviti tri teorijske putanje utjecaja EU-a zajedno sa čimbenicima koji pospješuju ili priječe značajniji upliv EU-a u domaće reformske procese. Služeći se procesnom analizom i koristeći primarne izvore i tehniku intervjua s ključnim akterima, značajniji naglasak stavljen je na primjere Garancije za mlade (GZM) i dugogodišnji problem prijevremenog umirovljenja, dobi za odlazak u mirovinu i harmonizacije između muškaraca i žena.

Ključni nalazi ukazuju na skroman utjecaj Europskog semestra na domaće politike. On se manifestira tek u malim, parametrijskim promjenama politika i tehničkim podlogama za osmišljavanje politika. Preporuka GZM-a je, uz protivljenje sindikata i predstavnika mladih, iskorištena tek kako bi se (financijski) dodatno osnažila postojeća mjera (SOR), ali je pojačani nadzor usred Postupka makroekonomskih neravnoteža uspio administrativnim pritiskom staviti pitanje neaktivnih mladih na dnevni red. Prijedlozi reforme mirovinskog sustava su, pak, za vrijeme vlade Z. Milanovića, naišli na izričito ideološko i političko protivljenje, dok je pro-europska vlada A. Plenkovića, motivirana uklanjanjem prekomjernih makroekonomskih neravnoteža i vođena vanjskim poticajem ulaska u Eurozonu, nastojala na primjeru mirovinske reforme ojačati dojam provođenja strukturnih reformi.

Mario Munta asistent je na Odsjeku za javne politike Fakulteta političkih znanosti (FPZG) u Zagrebu. Magistrirao je javne politike na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti (CEU) gdje trenutno dovršava i doktorsku disertaciju iz područja javnih politika na temu utjecaja Europskog semestra na politike zapošljavanja u Srednjoj i Istočnoj Europi. Surađuje i kao istraživač u Centru za istraživanje Europske unije na CEU-u. Istraživački interesi su mu socio-ekonomsko upravljanje u EU, EU institucije i proces europskih integracija, politika Europske ekonomske i monetarne unije te socijalne politike i politike zapošljavanja.

Izvor: eizg.hr

 
događanja