28.06.19

Poziv na panel raspravu Europa poslije izbora - budući izazovi i perspektive

Europski pokret Hrvatska / Europski dom Zagreb i Zaklada Friedrich Ebert u Zagrebu organiziraju Europsku raspravu pod nazivom ˝Europa poslije izbora - budući izazovi i perspektive˝ koja će se održati u četvrtak, 4. srpnja 2019. u 11 sati u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1/1. Rok za prijavu na događaj je 2. srpnja 2019.

Izazovi nisu nova stvar za Europsku uniju. Prije pet godina oni su bili dramatičniji. Europska komisija usmjerila se na deset prioritetnih zadataka i rezultati su vidljivi. Europsko gospodarstvo raste već šest godina zaredom. Kroz Investicijski plan potaknuta su ulaganja i povećano je zapošljavanje. Ali iako bilježimo pozitivne promjene, svijet se promijenio i novi izazovi su pred nama. Ovom raspravom željeli bismo čuti mišljenja stručnjaka, ali isto tako poslati poruku kako bismo se trebali vratiti temeljima i zajedničkim vrijednostima Europske unije.

Na izborima od 23. do 26. svibnja ove godine glasovalo je više od 200 milijuna Europljana. Odaziv birača povisio se sa 42,61 % na 51 % u odnosu na 2014. Europski izbori u svibnju 2019. izravno utječu na naš život jer se ondje odlučuje na koji će način Europa u nadolazećim godinama pristupiti pitanjima radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija i klimatskih promjena.

Na Europskoj raspravi sudjelovat će:

  • Nataša Owens, predsjednica Europskog pokreta Hrvatska/ Europskog doma Zagreb, potpredsjednica European Movement International,
  • Türkan Karakurt, direktorica Zaklade Friedrich Ebert u Zagrebu,
  • Željko Trkanjec, glavni urednik portala Euractiv Hrvatska,
  • Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora,
  • Joško Klisović, zastupnik u Hrvatskom saboru.

Moderatorica rasprave biti će Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Europski pokret Hrvatska i Zaklada Friedrich Ebert u Zagrebu kao ravnopravni partneri organiziraju ovu raspravu budući da se vode zajedničkim vrednotama i ciljevima te su jedne od vodećih nevladinih organizacija za promicanje europskih integracija.

Ova Europska rasprava biti će organizirana na hrvatskom i engleskom jeziku uz prijevod.

Više na facebook stranici događaja

 
događanja