16.04.19

Poziv na izložbu Via Dinarica - put koji prirodno povezuje

Filozofski fakultet Zagreb i Udruga Via Dinarica Croatia pozivaju na otvorenje izložbe Via Dinarica - put koji prirodno povezuje u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. u 11 sati u predvorju Knjižnice Filozofskog fakulteta, Ulica Ivana Lučića 3, Zagreb.

Planine su od davnina privlačile pozornost ljudi koji su u njima i ispod njih živjeli. Visoki gorski vrhovi, široki vidikovci, mirne šume, prostrane livade i glasni potoci čovjeka izazivaju da ih istražuje te da upoznajući prirodu uči i otkriva samoga sebe. Boravak i kretanje u prirodi čovjeka oplemenjuju, ispunjavaju snagom, zadovoljstvom i ljubavlju.

Naše planine pružaju idealne uvjete za istraživanje jer su razmjerno lako pristupačne, a obiluju raznovrsnim i zanimljivim fenomenima. Iako veličinom i visinom svojih planina Hrvatska za­os­ta­je za mnogim europskim zemljama, bogatstvom raznolikosti na razmjerno malom prostoru zaslužuje naslov jedne od najzanimljivijih. Tome uvelike pridonosi i njezin planinski svijet koji je još uvijek mnogim ljubiteljima prirode i aktivnog odmora malo poznat.

Najviše i najzanimljivije hrvatske planine pripadaju Dinarskom gorju. Dinarsko gorje je gorski sustav mlađih ulančanih planina nastalih alpskom orogenezom u jugoistočnoj Europi. To razvedeno planinsko gorje proteže se od Slovenije, pa preko Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije do Kosova i Albanije. Geografski atlasi navode da se Dinaridi pružaju u dužinu od 645 km, od rijeke Soče i Trnovskog Gozda na sjeverozapadu pa do rijeke Drim i Prokletija u sjevernoj Albaniji, između jadranske obale i rijeke Save. Najviši vrh svih Dinarida je Maja Jezerces (2694 m) u Prokletijama u Albaniji.

Više informacija o izložbi dostupno je OVDJE i na priloženoj pozivnici.

Pozivnica na otvorenje izlozbe Via Dinarica

 
događanja