17.07.19

Objavljeni prioriteti civilnog društva za Predsjedanje RH Vijećem EU

Završetkom višemjesečnog procesa konzultacija provođenih diljem Hrvatske u suradnji s organizacijama civilnog društva, a na kojima su sudjelovali predstavnici OCD-a, zainteresirani građani te pripadnici akademske zajednice, usuglašeni su prioriteti civilnog društva za Predsjedanje RH Vijećem EU.

Forum 2020, neformalna platforma organizacija civilnog društva okupljena povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, objavila je prioritete predsjedanja iz perspektive civilnog društva. Forum 2020 okuplja više od 20 udruga zainteresiranih za proces predsjedanja iz različitih područja djelovanja i različitih dijelova Hrvatske, a njime koordinira CROSOL - Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske u okviru projekta "Towards open, fair and sustainable Europe in the world - Presidency Project 2019-2021" financiranog od strane Europske komisije.

Prioriteti su definirani kroz višemjesečni proces konzultacija koje su se provodile diljem Hrvatske u suradnji s organizacijama civilnog društva i svim zainteresiranim građanima. U konzultacijama koje su se održavale uživo i online sudjelovali su građani, organizacije civilnog društva i zainteresirani pripadnici akademske zajednice.

Kroz proces javnih konzultacija definirana su četiri tematska prioriteta za koja smatramo da bi ih Vlada Republike Hrvatske trebala uvrstiti na dnevni red prilikom predsjedanja:

  • Demokratska Europa slobodnih i odgovornih ljudi. Europa vladavine prava i ljudskih prava. Europa  slobodnog, nezavisnog i kritičnog civilnog društva, nezavisnih institucija i nezavisnih medija.
  • Europska unija koja i dalje ima potencijal širenja. Europa koja stabilizira zapadni Balkan.
  • Europa koja je predana ciljevima održivog razvoja unutar i izvan svojih granica.
  • Europska unija kao globalni akter izgradnje mira.

CROSOL kao organizacija koja koordinira rad Foruma 2020 objavila je novu mrežnu stranicu koja će služiti kao izvor vijesti i informacija vezanih uz predsjedanje, s ciljem podizanja svijesti o europskim temama među hrvatskim građanima i jačanju njihove svijesti o Hrvatskoj kao članici Europske unije. Prioriteti civilnog društva također su objavljeni na mrežnoj stranici.

Cijeli dokument dostupan je OVDJE.

Izvor: crosol.hr

 
civilno društvo