07.09.18

Govor o stanju u Europskoj uniji 2018.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održat će u srijedu, 12. rujna 2018., svoj godišnji govor o stanju Unije u Europskom parlamentu. Svake godine u govoru o stanju Unije iznosi se pregled postignuća u protekloj godini i predstavljaju prioriteti za nadolazeću. Osim putem društvenih mreža, izravan prijenos možete pratiti u Kući Europe u Zagrebu.

U prošlogodišnjem govoru predsjednik Juncker iznio je svoju viziju budućeg razvoja Europske unije do 2025. Govor je bio popraćen konkretnim inicijativama za trgovinu, provjeru ulaganja, kibersigurnost, industriju i podatke. Ovogodišnji se govor održava uoči europskih izbora 2019. i u kontekstu tekuće rasprave o budućnosti Europske unije s 27 država članica. Govor će opet biti popraćen novim prijedlozima te će se odmah prijeći s riječi na konkretna djela.

Svake godine u govoru o stanju Unije iznosi se pregled postignuća u protekloj godini i predstavljaju prioriteti za nadolazeću. Predsjednik predstavlja i načine na koje Komisija namjerava odgovoriti na najvažnije izazove s kojima se Europska unija suočava. Nakon govora slijedi plenarna rasprava kojom se otvara dijalog s Europskim parlamentom i Vijećem radi izrade programa rada Komisije za sljedeću godinu.

Uživo na Facebooku možete pratiti poboljšanu verziju prijenosa govora (s grafičkim prikazima, tablicama i ostalim vizualnim sadržajima)
Govor će se prenositi i na 23 jezika na našem web-mjestu.

Izravan prijenos pratite u Kući Europe (Augusta Cesarca 4-6 u Zagrebu) s početkom u 9:00 sati. Dolazak i registracija predviđena je od 8:30 sati uz jutarnju kavu i zakusku.

Sudjelovanje na događanju potvrdite putem e-pošte: COMM-REP-ZAG-EVENTS@ec.europa.eu najkasnije do ponedjeljka, 10. rujna 2018.

 
događanja