Održivi razvoj

Održivi razvoj često se spominje u različitim sferama javnog života, no svjedoci smo da se u praksi taj koncept slabo razumije i još slabije provodi. Održivi razvoj zahtijeva nov način razmišljanja temeljen na dogovorenim vrijednostima demokratskog društva. Odlučivanje o održivom razvoju nekog područja zahtjeva informirane i educirane dionike.

Održivi razvoj je okvir za oblikovanje politika i strategija kontinuiranog gospodarskog i socijalnog napretka, bez štete za okoliš i prirodne izvore bitne za ljudske djelatnosti u budućnosti.

On se oslanja na ambicioznu ideju prema kojoj razvoj ne smije ugrožavati budućnost dolazećih naraštaja trošenjem neobnovljivih izvora i dugoročnim devastiranjem i zagađivanjem okoliša.

NOVI GLOBALNI CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA DO 2030.
Obilježavanje 15 godina djelovanja ODRAZ-a i zalaganja za održivi razvoj bilo je povod za okupljanje, druženje, ali i informiranje i promišljanje o novim globalnim ciljevima održivog razvoja, usvojenim krajem rujna 2015. na samitu UN-a u New Yorku, o kojima više možete pročitati u dokumentu niže.

/// Vezani dokumenti ///