• Naslovnica

Javne politike

ODRAZ aktivno doprinosi oblikovanju i praćenju provedbe javnih politika.

saznajte više

Edukacija

Programi provjereni u višegodišnjoj primjeni kontinuirano se prate i usklađuju s potrebama njihovih korisnika.

saznajte više

Publikacije

28 stručnih publikacija i priručnika, on-line narudžba te preko 600 naslova u našoj knjižnici.

saznajte više
17.08.17
 

ODRAZ kao primjer dobre prakse ruralnog razvoja u knjizi Civilno društvo i pozitivne promjene

Nova knjiga autora prof.dr.sc. Gojka Bežovana i doc.dr.sc. Jelene Matančević tematizira suvremenu ulogu civilnog društva kao dionika socijalnog, ekonomskog i političkog razvoja te pokretača pozitivnih društvenih promjena. Među primjerima dobre prakse nalazi se i ODRAZ kao pionir pristupa ruralnom razvoju LEADER u Hrvatskoj.

 civilno društvo
 
16.08.17
 

Intervju sa direktoricom ODRAZ-a u Reviji HAK-a

U srpanjskom izdanju Revije HAK-a možete pronaći razgovor sa našom direktoricom Lidijom Pavić-Rogošić. U ovom zanimljivom članku objasnila je što je održivi razvoj, kako se društvene inovacije razlikuju od ostalih inovacija, osnivanju CIVINET-a i članstvu u EGSO-u.

 intervju
 
28.07.17
 

Nova knjiga ˝Civilno društvo i pozitivna promjena˝

Nova knjiga ˝Civilno društvo i pozitivna promjena˝ autora prof.dr.sc. Gojka Bežovana i doc.dr.sc. Jelene Matančević, rezultat je višegodišnjeg kontinuiranog istraživanja u području civilnog društva i kombinirane socijalne politike. Knjiga na sveobuhvatan način tematizira suvremenu ulogu civilnog društva kao dionika socijalnog, ekonomskog i političkog razvoja te pokretača pozitivnih društvenih promjena.

 civilno društvo
 
27.07.17
 

Primjer održivog lokalnog razvoja - općina Antunovac

Općina Antunovac kod Osijeka u protekle dvije godine realizirala je mnoge projekte poput reciklažnog dvorišta, javne rasvjete, biciklističke staze. Osim što pripremaju proširenje gospodarske zone, u općini planiraju izgradnju sportske dvorane, obnovu nerazvrstanih cesta i još mnogo toga, što planiraju financirati europskim novcem.

 lokalni razvoj
 
26.07.17
 

Usvojena Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. godine

Strategijom su definirana tri strateška cilja politike regionalnog razvoja: povećanje kvalitete života poticanjem održivog teritorijalnog razvoja, povećanje konkurentnosti regionalnoga gospodarstva i zaposlenosti te sustavno upravljanje regionalnim razvojem.

 regionalni razvoj
 
26.07.17
 

Objavljen EU vodič za uspješan i održiv razvoj gradova i općina

U EU vodiču za uspješan i održiv razvoj gradova i općina možete, između ostalog, doznati koji su temelji dobrog upravljanja i vođenja lokalnih jedinica. Gradovi i općine mogu biti pokretači rasta, razvoja i zapošljavanja. Uspješan i dugoročno održiv rast i razvoj moguće je ostvariti jedino uz horizontalno i vertikalno povezivanje; osmišljavanjem zajedničkih ciljeva za svoju i susjedne općine i gradove.

 održivi razvoj
 
25.07.17
 

Slovenija provela prvi pilot projekt u sklopu Planova održive urbane mobilnosti (SUMP)

Ljutomer, grad s 3 300 stanovnika, prvo je mjesto u Sloveniji u kojem je proveden pilot projekt u sklopu Planova održive urbane mobilnosti - SUMP-a. Općina istog imena (u kojem je grad smješten) broji 11 400 stanovnika. Uspješno provedene mjere potaknule su Ljutomer da stavi veći naglasak na održivu mobilnost i postane jedan od vodećih općina na području mobilnosti u Sloveniji i šire.

 SUMP